Νέος κύκλος σεμιναρίων με ελεύθερη συμμετοχή

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων με ελεύθερη συμμετοχή και εισηγητές τους συντελεστές της κεντρικής παραγωγής του «Match», από τo Σάββατο 30 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων:

#1#
Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με τη Δανάη Λιοδάκη
Σάββατο 30/11ώρες: 15.00 – 17.00 (δια ζώσης) και Σάββατο 7/12 ώρες: 15.00 – 17.00 (on line)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Αυτό το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να πειραματιστούν μέσα από τη δημιουργική γραφή, με εστίαση στη γραφή για το θέατρο. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στη γραφή. Μέσα στο σεμινάριο οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με βασικές αρχές και τεχνικές της θεατρικής γραφής, γράφοντας τις δικές τους σκηνές. Ο στόχος του σεμιναρίου είναι η δημιουργική έκφραση των συμμετεχόντων μέσα από τη γραφή, η μύησή τους σε βασικά στοιχεία της θεατρικής γραφής και η πυροδότηση έμπνευσης για περαιτέρω δημιουργία. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με θεατρικά ρεύματα όπως το θέατρο ντοκυμαντέρ και το θέατρο της επινόησης.

Τα σεμινάρια θα είναι δίωρα, το πρώτο θα γίνει δια ζώσης και το δεύτερο διαδικτυακά, ενώ θα υπάρχει σύνδεση μεταξύ των σεμιναρίων, επομένως οι συμμετέχοντες θα είναι οι ίδιοι.

Δανάη Λιοδάκη

Η Δανάη Λιοδάκη είναι θεατρική συγγραφές, σκηνοθέτης και ερευνήτρια που ζει στην Αθήνα και την Λειψία. Έχει γράψει και εκδόσει (Κάπα Εκδοτική) τα θεατρικά έργα «Hyperspace ή αλλιώς…» (2020) και «Αυτές που δεν προλάβατε» (2023). Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις πρωτότυπων θεατρικών έργων («Hyperspace ή αλλιώς…», στο Studio Μαυρομιχάλη, «Αυτές που δεν προλάβατε», Θέατρο ΠΛΥΦΑ και Θέατρο Χώρα, «Τελευταία ώρα: Γυμναστική» στο πλαίσιο του Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός), καθώς και έργα που προκύπτουν από έρευνα και δραματουργική επεξεργασία μη θεατρικών κειμένων («Ζαπατίστας, μια παράσταση που παίχτηκε παλιά δηλαδή σήμερα», στο Θέατρο Ρεματιάς και αλλού, «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους», στο Κινηματοθέατρο Τριανόν και αλλού). Στις παραπάνω παραστάσεις έχει καταπιαστεί με σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, τα έμφυλα στερεότυπα, η έμφυλη βία και η γυναικεία ενδυνάμωση, η άνοδος του φασισμού στην σύγχρονη εποχή και άλλα. Παράλληλα, έχει διδάξει στο εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Φιλίππων, δημιουργώντας μια παράσταση- παρουσίαση θεάτρου ντοκυμαντέρ βασισμένη στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, με θέμα την γυναικεία σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία (ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, 2023). Έχει γράψει ένα θεατρικό έργο για παιδιά που παρουσιάστηκε στο ραδιόφωνο (Ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας, ΕΡΤ), έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός και performer σε παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (για παράδειγμα στην έκθεση «documenta 14», στο Ωδείο Αθηνών και το Kassel της Γερμανίας, «Μετά τη Βαβέλ», στο Μέγαρο Μουσικής και άλλα), έχει συμμετάσχει ως δραματουργός στο διεθνές πρόγραμμα Beyondthesud ATS residency, σε διοργάνωση του Teatro della Città και έχει διοργανώσει προγράμματα που με όχημα τις τέχνες και το θέατρο ενδυναμώνουν καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες («FemMap», στην Αθήνα και «Gruesse aus Kattenturm» στην Βρέμη της Γερμανίας). Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου από την σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και μεταπτυχιακού τίτλου του προγράμματος «Σχεδιασμός- Χώρος- Πολιτισμός» του ΕΜΠ. Είναι απόφοιτη της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλος Κουν και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, θεατρικής γραφής, εμψύχωσης ομάδων και άλλα. Τα τελευταία χρόνια εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στον τομέα της Ανθρωπογεωγραφίας, και ασχολείται με ζητήματα πολιτικής οικολογίας και κλιματικής αλλαγής, αποανάπτυξης, οργάνωσης κοινοτήτων και άλλα.

#2#
Σεμινάριο Ο Υλικός κόσμος του θεάτρου με το Νικόλα Κανάβαρη
Σάββατο 30/11 ώρες: 17:00 – 19:00

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να φέρει σε επαφή το κοινό με τα υλικά του θεάτρου, τη σκηνή, το σκηνικό, το αντικείμενο, το φως και το κοστούμι. Αν μπορούμε μέσα σε μια απλή κίνηση να δούμε στοιχεία χορογραφικότητας, σε μια συμπεριφορά στοιχεία θεατρικότητας, τότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ακόμα και στα πιο καθημερινά υλικά μπορούμε να ανιχνεύσουμε στοιχεία σκηνογραφικότητας. Με αυτή τη σκέψη θα ξανακοιτάξουμε τα υλικά που συγκροτούν το θεατρικό κόσμο και θα σκεφτούμε τρόπους που οι «μέθοδοι της σκηνογραφίας» κατασκευάζουν τόπους-ιστορίες και μεταβλητούς χώρους-σωματικές δράσεις.

Νικόλας Κανάβαρης

Είναι διδακτορικός ερευνητής στο UHasselt σε θέματα συμμετοχικού σχεδιασμού, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ΔΠΜΣ «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός», έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έχει ειδικευτεί στο σκηνογραφικό-ενδυματολογικό σχεδιασμό στο Εθνικό Θέατρο. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως αρχιτέκτονας και σκηνογράφος-ενδυματολόγος. Ως μέλος της Θεατρικής Ομάδας B.P.M. έχει επιμεληθεί σκηνικά και κοστούμια στις παραστάσεις: «Αυτές που δεν προλάβατε», «Ζαπατίστας – μια παράσταση που παίχτηκε παλιά δηλαδή σήμερα», «Hyperspace ή αλλιώς…». Έχει συμμετάσχει στο ελληνικό περίπτερο «a Rare Gathering» της Prague Quadrennial του 2023 με την παράσταση «Με τις Μέλισσες ή με τους Λύκους». Στο πλαίσιο της PQ 2023 και του International Federation for Theatre Research έχει παρουσιάσει την ερευνητική δουλειά «Scenography as a living transformator of the theatrical space : the 'on stage' spatialities of Giorgos Patsas and Dionisis Fotopoulos» το οποίο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Theatralia Vol.27, No.1(2024). Ταυτόχρονα έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνογράφου (Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Ελευσίνας, Θέατρο Ολύμπια κ.α.).

Προσεγγίζει τα ζητήματα του χώρου, της πόλης, της επιτέλεσης και του σχεδιασμού: Θεωρητικά μέσα από την έννοια των «κοινών» έχει δημοσιεύσει το «Refugee Housing Squats as shared Heterotopias» στο «Housing as Commons» εκδόσεις Bloomsbury και είναι μέλος της μεταφραστικής ομάδας στο ¨Free Fair and Alive, the Insurgent Power of the Commons¨ Silke Helfrich, David Bollier, εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ. Εφαρμοσμένα μέσα από την τέχνη (Trust in Play, European School of Urban Game Design), τη διδασκαλία (διδακτικό έργο σε ζητήματα κατοίκησης) και τον ακτιβισμό.

#3#
Θεατρικό Παιχνίδι σε παιδιά και εφήβους με την Ευσταθία Λαγιόκαπα
Δευτέρα 2 & Τετάρτη 4/12 ώρες: 18.00 – 20.00

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Το θεατρικό παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το θέατρο και με τα εκφραστικά τους μέσα. Μέσα από το παιχνίδι, από ψυχοκινητικές δραστηριότητες και ασκήσεις συντονισμού, τα παιδιά θα κλιθούν να δουλέψουν ομαδικά και να δημιουργήσουν θεατρικά συμβάντα, χρησιμοποιώντας τα θεατρικά εργαλεία που θα δουλευτούν στα σεμινάρια. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δημιουργηθεί μια ασφαλής ομάδα, μέσα από την οποία τα παιδιά θα καταφέρουν να μοιραστούν ιδέες και συναισθήματα, ενισχύοντας την συναίσθηση και την συλλογικότητα τους, αποβλέποντας στην δημιουργία ενός ομαδικού θεατρικού σύμπαντος, που θα δημιουργηθεί από τις εμπειρίες, τις ανάγκες και τις δεξιότητες των ίδιων των παιδιών.

Πρόκειται και δύο δίωρα σεμινάρια, 2 και 4 Δεκέμβρη από τις 18:00 μ.μ. έως τις  20:00 μ.μ.. Για την καλύτερη λειτουργία του σεμιναρίου και της ομάδας, καλούμε τα παιδιά να παρακολουθήσουν και τις δύο μέρες σεμιναρίου, καθώς την πρώτη θα την αφιερώσουμε στην γνωριμία και τον συντονισμό της ομάδας και την δεύτερη στην δημιουργία και τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Τα παιδιά που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, πρέπει να είναι από 11 ετών και άνω και δεν χρειάζεται να έχουν συμμετάσχει ξανά σε κάποια θεατρική δραστηριότητα.

Ευσταθία Λαγιόκαπα

Η Ευσταθία Λαγιόκαπα είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και απόφοιτος Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Εκπαίδευση, Παράσταση», με κατεύθυνση την διδακτική του θεάτρου. Από το 2018, που αποφοίτησε, είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας ΒΡΜ, με την οποία πραγματοποιεί παραστάσεις σε πρωτότυπα κείμενα της ίδιας της ομάδας. Έχει παίξει σε παραστάσεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και στο Εθνικό Θέατρο – Φεστιβάλ Επιδαύρου και έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως: Ιώ Βουλγαράκη, Ελεάνα Τσίχλη, Αργύρη Ξάφη, Μαρία Μαγκανάρη, Γιάννη Καραούλη, Θάνο Τοκάκη, Σοφία Βγενοπούλου και Δανάη Λιοδάκη. Τα τελευταία χρόνια, εργάστηκε ως ηθοποιός στην εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στα πλαίσια της οποίας συμμετείχε σε εργαστήρια με εφήβους και σε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε σχολεία.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (10.00 – 14.00) ή να στείλετε mail στο [email protected], έως και τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024.

*Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
**Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε ένα σεμινάριο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο