Φεστιβάλ Φιλίππων

Εισαγωγικο σημειωμα​

Συνάντηση με τον  Ήλιο

Το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων αποζήτα -όπως όλοι μας- μια συνάντηση με το φως, με τη λάμψη που θα το ζεστάνει και θα το φωτίσει, διώχνοντας για λίγο τα σκοτάδια της καθημερινότητας.

Δανείζεται τον τίτλο του από την ποιητική συλλογή του Βασίλη Βασιλικού κι έτσι συνδέει και τη σοδειά του με Εκείνον. Με το μεγάλο συγγραφέα που γεννήθηκε στην πόλη μας και μέσα από το έργο του και τη ζωή του, κατάφερε να την ταξιδέψει παντού στον κόσμο. Και καθώς φέτος αποφάσισε να ταξιδέψει προς το Επέκεινα, δε μπορούμε να μην τον ξεπροβοδίσουμε και σε αυτό το ταξίδι με μια γιορτή δημιουργίας.

Τοποθετώντας στο κέντρο το έργο και το πνεύμα του λοιπόν, αφιερώνουμε το φετινό φεστιβάλ στη μνήμη του και τον αφήνουμε να μας εμπνεύσει. Στις έξι νέες παραγωγές του Φεστιβάλ Φιλίππων, τα νέα κείμενα που θα προκύψουν εμπεριέχουν κομμάτια του, ή στέκονται απέναντι και συνομιλούν με αυτά. Συνεχίζοντας την συνήθεια του να κάνουμε παραστάσεις Εκτός των Τειχών, οι νέες παραγωγές θα επιχειρήσουν να ξυπνήσουν και φέτος κτήρια της πόλης που κοιμούνται.

Ένα πρώην τζαμί, ένα εγκαταλελειμμένο αντλιοστάσιο, το φρούριο μιας άλλης εποχής, ένα ερειπωμένο εργοστάσιο, μια γραφική ταβέρνα και φυσικά ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων γίνονται οι περιοχές που θα συνθέσουν το φετινό μας χάρτη. Και θα δημιουργήσουν μια διαδρομή στο φως που θα περνάει από 21 ξεχωριστούς σταθμούς, 21 σημεία συνάντησης ανθρώπων και ιστοριών.

Με δύο ατμοσφαιρικές συναυλίες, δεκατρείς σημαντικές φιλοξενίες, έξι δικές του παραγωγές και την παρουσίαση του πειραματικού εργαστηρίου αρχαίου δράματος, το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοδοξεί να χαράξει τη δική τουφωτεινή πορεία

Εύα Οικονόμου – Βαμβακά
Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Μετάβαση στο περιεχόμενο