Σκηνικός χώρος και Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος
Μηχανικοί σκηνής: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης
Φωτιστική υποστήριξη: Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Προσαρμογή φωτισμών: Κώστας Γαρουφαλλίδης
Ηχητική υποστήριξη: Παναγιώτης Λαζαρίδης
Οργάνωση παραγωγής: Ολυμπία Σουγκάρη
* Το εργαστήριο αποτελεί μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος και πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Είσοδος Ελεύθερη
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας παρουσιάζει τις παραστάσεις που προέκυψαν από το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις παρουσιάσεις του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων.
Στη φετινή εκδοχή, μια 18μελής ομάδα συμμετεχόντων που προέκυψαν από ανοιχτό κάλεσμα, δούλεψαν για έντεκα συνεχόμενες μέρες αναζητώντας τις ευτοπίες και τις δυστοπίες που εμφανίζονται στα κείμενα του Αρχαίου Δράματος. Έχοντας ως διδάσκοντες τρεις καταξιωμένους δημιουργούς, το εργαστήριο επιχείρησε με τη σειρά του να προσεγγίσει νέους τρόπους αφήγησης με γνώμονα το σήμερα. Και τώρα, ανάβουν τα φώτα για να μας παρουσιάσουν σε μορφή work in progress όσα κατάφεραν να ανακαλύψουν.
Προμηθέας Δεσμώτης
Εισηγητής: Κώστας Φιλίππογλου
Σε αυτό το θεατρικό εργαστήρι με τίτλο «Δημιουργικό θέατρο και Αρχαίο δράμα» πραγματοποιήθηκε η μελέτη των δραματικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με βάση την διδακτική και την αισθητική του σωματικού δημιουργικού θεάτρου. Τοποθετώντας στο κέντρο την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας δεσμώτης», πέντε ηθοποιοί – αφηγητές θα πουν την ιστορία του Προμηθέα, πού είναι ουσιαστικά η προβολή της ιστορίας του ανθρώπινου είδους. Η παράσταση εμπεριέχει τρεις διαφορετικούς τρόπους αφήγησης: τον επιστημονικό-ψυχαναλυτικό λόγο, το λόγο μιας παρέας που εξιστορούν τον μύθο, και τον θεατρικό λόγο- όταν ηθοποιοί υποδύονται τους χαρακτήρες της τραγωδίας. Κι έτσι η αφήγηση λειτουργεί ταυτόχρονα σε τρία παράλληλα επίπεδα.
Συμμετέχουν οι: Μαρία Αρουτζίδου, Πηνελόπη Κολλίντζα, Φλωρεντία Μπέμπη, Χρυσούλα Μπουγιουκλή, Παρασκευή Παναγιωτίδου
Β’ Άγγελος των Βακχών
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Αντικείμενο μελέτης του εργαστηρίου «Η αφήγηση του πένθους», ήταν οι έννοιες της θυσίας, του θανάτου και του ιερού θύματος μέσα από την περιγραφή της δυστοπικής εμπειρίας του Αγγέλου των Βακχών. Οι θεματικές αυτές συμπυκνώνονται στην εκμάθηση του κείμενου μέσα από τον τρόπο και το σώμα του κάθε ατόμου και τους τρόπους που αυτό επικοινωνεί με το σύνολο, στη ρυθμική διαχείριση της αφήγησης και της σωματικότητας, άλλα και στη μελέτη του σώματος μίας ομάδας που δρα σκηνικά και λειτουργεί ως ένα πρόσωπο. Τα αφηγηματικά εργαλεία και τα αρχετυπικά μοτίβα του τελετουργικού κώδικα χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη σπουδή προσεγγίζοντας την θεολογία του πάθους του Πενθέα μέσα από το στόμα του ακολούθου του.
Συμμετέχουν οι: Δέσποινα Γκοτσοπούλου, Αγγελική Ιωακειμίδη, Ειρήνη Κατσινούλα, Ελένη Κουλογιάννη, Πένυ Μουμτζή, Άννα Παπανικολάου
Νέκυια
Ο Σύγχρονος ραψωδός
Εισηγήτρια: Violet Louise
Πρόκειται για μια οπτικοακουστική αφήγηση βασισμένη στη ραψωδία λ’ της Οδύσσειας του Ομήρου, γνωστή με τον τίτλο «Νέκυια», σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του φτάνουν στον Κάτω Κόσμο, με σκοπό να ζητήσουν χρησμό απ’ την ψυχή του μάντη Τειρεσία, ώστε να καταφέρουν να επιστρέψουν στην Ιθάκη. Ο Οδυσσέας εισέρχεται στον κόσμο των νεκρών, συναντά προσφιλή του πρόσωπα, ξακουστούς ήρωες αλλά και εξέχουσες γυναίκες που επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν στον κόσμο των ζωντανών. Πρόθεση της ομάδας μας είναι να αποκρυπτογραφήσουμε το ομηρικό τοπίο. Οι ερμηνευτές σα μία ορχήστρα πολυμέσων, χρησιμοποιώντας ήχους που παράγονται από τη φωνή, το σώμα και τη χρήση απλών καθημερινών αντικειμένων, αφηγούνται την ιστορία και ταυτόχρονα δημιουργούν ηχοτοπία επί σκηνής.
Συμμετέχουν οι: Αικατερίνη Κασάμπαλη, Φωτεινή Μελετιάδου, Ρία Μοιραναίου, Εύη Ρέμπα, Αντωνία Τζοτζολάκη, Ειρήνη Χαιρετάκη
|ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ|
|Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30|
|Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων|
|Είσοδος Ελεύθερη|
* Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παρουσίασης.
** Ενημερώνουμε τους θεατές ότι για τη συγκεκριμένη ημέρα, δεν θα υπάρξει δυνατότητα μεταφοράς θεατών από λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καβάλας από και προς το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, υπάρχει όμως η δυνατότητα να μετακινηθούν με τα λεωφορεία της γραμμής (τηλέφωνο ΚΤΕΛ για πληροφορίες δρομολογίων 2510223593).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 (10.00-14:00).
© ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Όροι χρήσης | Προσωπικά δεδομένα | Credits