«Η νυχτερινή πλευρά του κόσμου – Το τραπέζι του Συγγραφέα»

Γιάννης Ατζακάς

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, 9.30 το βράδυ

Λογοτεχνικές αναγνώσεις στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, διοργανώνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, με γενικό τίτλο:

«Η νυχτερινή πλευρά του κόσμου – Το τραπέζι του Συγγραφέα»

Σημαντικοί συγγραφείς με κοινό χαρακτηριστικό, την Καβάλα, προσκαλούν το κοινό στα τραπέζια του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας για την παρουσίαση των τελευταίων ανέκδοτων έργων τους.

Ο Γιάννης Ατζακάς ανοίγει τον κύκλο των αναγνώσεων την Τετάρτη 3 Απριλίου, με το τελευταίο έργο από την τριλογία του Καβάλα, πόλη της δυστοπίας και των ονείρων (Διπλωμένα Φτερά, Θολός Βυθός, αδημοσίευτο άτιτλο μυθιστόρημα) Εκδόσεις ΑΓΡΑ.

Στα Διπλωμένα Φτερά ο Γιάννης Αρχοντής, αρχές Σεπτέμβρη του 1949, οδηγείται από τη γιαγια-Βενετιά για να παραδοθεί στην παιδόπολη «Άγιος Γεώργιος» της Καβάλας. Στο κεφάλαιο «Μία ακόμη μητέρα», μέσα από τα έκπληκτα μάτια του οκτάχρονου αγοριού, αποτυπώνεται η πόλη κι ο σπαραγμός των πρώτων ημερών του εγκλεισμού του.

Στον Θολό Βυθό, με τη γλαφυρότητα μιας άτεγκτης καθαρεύουσας, σε Πρακτικό της 20.9.1949 καταγράφεται η απόφαση της μετάβασης «των τέκνων των ενταχθέντων εις τους συμμορίτας πολιτών της Κοινότητος Θεολόγου Θάσου» από την Καβάλα σε παιδόπολη της Αθήνας «με το επίτακτον ατμόπλοιον ²Θεσσαλονίκη²».

Στο τρίτο μέρος της τριλογίας (άτιτλο και αδημοσίευτο ακόμη) ο Γιάννης Αρχοντής, μετά από οκτώ χρόνια, επιστρέφει και πάλι στο νησί του, κοντά στη γιαγια-Βενετιά. Στα τρία χρόνια (1957-1960), που αντιστοιχούν στις τρεις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου, η Καβάλα, από αναγκαστικό γι’ αυτόν πέρασμα και σταθμός, γίνεται τώρα πόλη της δυστοπίας, των μεγάλων προσδοκιών και των νεανικών του ονείρων. Ο κεντρικός ήρωας, από τον περίκλειστο και αποστειρωμένο κόσμο των παιδοπόλεων, ρίχνεται στις δοκιμασίες και τις δυσκολίες της πραγματικής ζωής, μαθητεύει στη στέρηση και την ανάγκη. Μέσα από τις άνυδρες σχολικές διαδρομές, την παραμυθία της Μεγάλης Λογοτεχνίας, την πνοή μιας πνευματικής φιλίας και τις μεταπτώσεις ενός μυστικού και τυραννικού έρωτα, ο ονειροπόλος και μοναχικός έφηβος αναζητά τον δικό του προορισμό και το προσωπικό πεπρωμένο του.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη μυθιστορηματική αναπαράσταση μιας εποχής, για την ανάπλαση μιας τοπικής κοινωνίας που, με ανοιχτές τις πληγές της ακόμη, βρίσκεται κάτω από τον βαρύ ίσκιο του Εμφυλίου Πολέμου.

Η Γιώτα Ατζακά θα διαβάσει αποσπάσματα από τα μέρη της τριλογίας.

Τον Γιάννη Ατζακά θα ακολουθήσουν και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς όπως ο Κώστας Καναβούρης (8/4), ο Διαμαντής Αξιώτης (10/4), ο Κοσμάς Χαρπαντίδης (15/4), ο Θοδωρής Γρηγοριάδης (24/4) και η Γεωργία Τριανταφυλλίδου (29/4).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιάννης Ατζακάς γεννήθηκε το 1941 στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1975 εργάστηκε στην Ιδιωτική και τη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση.

Έργα του:

Διπλωμένα φτερά (Άγρα 2007), αφήγημα

Θολός Βυθός (Άγρα 2008), μυθιστόρημα

Κάτω από τις οπλές (Άγρα 2010), νουβέλα

Ο Οδυσσέας στη Μαύρη Θάλασσα, διήγημα (περιοδικό ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, αρ. 87, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2009, σ. 56-60).

Τα Διπλωμένα φτερά και ο Θολός Βυθός αποτελούν διλογία.

Ο Θολός Βυθός τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος, 2009.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔHMOTIKΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ KABAΛAΣ (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ) ΦΙΛΙΠΠΟΥ 4, Τ.Κ.652 01–ΤΗΛ. 2510/220876-7, FAX 220878 e-mail: thkavala@otenet.gr Καβάλα 15/07/2020 Αριθμ. Πρωτ.: 206 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ SECURITY ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ…

Read more

Ανανέωση Ασφαλίστρων

Ανανέωση Ασφαλίστρων Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας ενημερώνει, ότι πρόκειται να ανανεώσει την ετήσια σύμβαση ασφαλίστρων, που αφορούν την κάλυψη οχήματός που διαθέτει. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας, μέχρι την Τετάρτη…

Read more

Αναβολή παράστασης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας ανακοινώνει την προσωρινή αναβολή της πρεμιέρας του έργου του Τένεσσι Ουίλλιαμς «Γυάλινος κόσμος» που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 21 Μαρτίου, για την προστασία όλων μας.  Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε…

Read more

Αναβολή παραστάσεων

Αναβολή παραστάσεων Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας μετά την απόφαση του Δήμου Καβάλας για την αναβολή όλων των προγραμματισμένων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε κλειστούς χώρους, μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020, λόγω των…

Read more

Ολοκλήρωση Φεστιβάλ

Με την ολοκλήρωση του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν και φέτος στη μεγάλη επιτυχία του. Οι Πρόεδροι, τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, καθώς και ο…

Read more

Skip to content