Θοδωρής Γκόνης

Ο Θοδωρής Γκόνης γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Είχε δασκάλους, εκτός από τον Πέλο Κατσέλη, τον Λευτέρη Βογιατζή, τη Μάγια Λυμπεροπούλου, τον Βασίλη Παπαβασιλείου.

Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1996.

Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Κώστα Τσιάνο, Μίνωα Βολανάκη, Παντελή Βούλγαρη, Ρόμπερτ Στούρουα, Διαγόρα Χρονόπουλο, Βίκτωρα Αρδίττη, Νίκο Αρμάο, Νίκο Χαραλάμπους, Γιώργο Ρεμούνδο, Γιώργο Αρμένη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Λευτέρη Βογιατζή, Βασίλη Παπαβασιλείου και Ματίας Λάνγκοφ.

Έχει επίσης συνεργαστεί με: Θεσσαλικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο του Πειραιά, θίασο Καρέζη-Καζάκου, ΔΗΠΕΘΕ Πατρών, Καλαμάτας, Σερρών κ.α. Συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις παραστάσεις του θεατρικού οργανισμού «Εποχή» του Βασίλη Παπαβασιλείου.

Από το 1996 ασχολείται κυρίως με την σκηνοθεσία.

Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής, με ΔΗΠΕΘΕ, και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σκηνοθετώντας σύγχρονα και κλασικά έργα.  Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2000 έως τον Σεπτέμβριο του 2007 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2011 αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2012 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Από τον Οκτώβριο του 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου από το 2009.

Έχει διδάξει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ τις περιόδους 1994-1998 και 2008-2009, καθώς και στη δραματική σχολή του Νεοελληνικού Θεάτρου Γ. Αρμένη την περίδοδο 2007-2008.

Το 1987 άρχισε η συνεργασία του ως στιχουργός με τον Νίκο Ξυδάκη (Κάιρο-Ναύπλιο-Χαρτούμ, Κοντά στη Δόξα μια στιγμή, Τένεδος, Βενετσιάνο, Το μέλι των Γκρεμών, Βουή του Μύθου, Ακρωτήριο Ταίναρον, Ένα τραγούδι για τον Νίκο Γκάτσο κ.α.)

Ακολούθησαν συνεργασίες του με τον Χρήστο Νικολόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Ορφέα Περίδη, Παντελή Θαλασσινό, Γιώργο Ανδρέου, Κώστα Λειβαδά, Τάσο Γκρους, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Πέτρο Ταμπούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Φώτη Σιώτα, Χρήστο Θεοδώρου κ.α.

Βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα, Γαβριηλίδης, Μεταίχμιο. Ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Ο κόσμος του Επενδυτή», του «Δεύτερου Προγράμματος» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και του protagon.gr. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή» και «Εφημερίδα των Συντακτών».

Skip to content